Bublanina

03.07.2023

    V každé rodině se zpravidla předává recept na BUBLANINU. Je to nadýchaná buchta na plech s čerstvým ovocem. Třešňová je klasika… Taky máme jeden recept, říkám mu "bublanina, co se vždycky povede" 😊

    Příprava jednoduchá, jako vždy. Dělám vždy z čerstvého ovoce, ale z mraženého jde také. Třešně, rybíz, rebarbora, cokoli, co chcete, aby v těstě zmizelo. Díky ovoci je to šťavnaté, mokré a chutná to snad všem.

Potřebujete:

300 g cukru
8 lžic oleje
4 vejce
300 g mouky polohrubé (já dávám celozrnnou pšeničnou hladkou)
½ prášku do pečiva (ideálně škrobového)
a ovoce

Postup:

Cukr, žloutky a olej ušlehejte dohladka.
Mouku smíchejte s práškem do pečiva a postupně přimíchejte do mokré směsi. Přidávejte postupně cca 8 lžic vody, aby se to spojilo. V téhle fázi to ale nebude tekuté těsto.
Ušlehejte bílky a vmíchejte lehce do připraveného těsta.
Pak rozetřete na vymazaný a hr.moukou vysypaný plech. Já dávala na velikost 25cm x 36cm.
Poklaďte hustě ovocem a dejte péct do vyhřáté trouby. Na 160st. cca 30 minut.
Pokud máte rádi, po upečení navrch pocukrujte.

TIP: nejlepší je druhý den, kdy je pěkně zvlhčená od ovoce.

Přijde Vám to málo BIO a hodně sladké? Hm. Buchtička, no 😊 na nic jiného si to nehraje.