Jablkový skoro-dort
Jablkový skoro-dort je naše podzimní laskomina. Po letech jsem zase vytáhla recept a je to rázem "topka". Jak se dojí, mám prý dělat další... Je to jablkový moučník v dortové formě, nepečený. Mouka a mléko je tu jen v piškotech. A stačí jen pár přísad, ze kterých vykouzlíte "skoro-dort".
A proč "skoro"? No, není snadné trefit poměr vody správně, a tak se v polovině případů stane, že nabíráte z formy dort a na talířek donesete něco, co úplně jako dort nevypadá... :D Ale zatím jsem vždycky sklízela snědené a vylízané talířky, takže tahle drobnost vůbec nevadí. Zkuste a uvidíte sami.
Co potřebujete?
1kg jablek
2 pudingy (vanilka + ananas)
cukr
piškoty
Jablíčka oloupeme, vykrájíme a nakrájíme na čtvrtky. Dáme je do většího
hrnce povařit s půl litrem vody a 3 lžicemi cukru. Vaříme do změknutí, na
závěr ještě nahrubo rozmačkáme.
Pudingy rozmícháme ve 250ml vody a pomalu vlijeme do vařících jablíček. Za stálého míchání lekce provaříme.
Dortovou formu vyložíme igelitovým pytlíkem (rozstřihávám ho) a poklademe hustě piškoty.
Hotovou směs nalejeme na piškoty. Nebo lépe nalejeme půlku, znovu poklademe piškoty a nalejeme zbytek. Tak máte šanci na "dortovější" tvar, který piškoty zpevní.
Dort necháme dostatečně zchladnout a ještě ho dáme zachladit do lednice (ale vydržte to...:D).
Podáváme (bez igelitového pytlíku) ideálně se šlehačkou.
U nás děláme buď verzi - vanilkové pudingy a trocha skořice,
nebo svěžejší verzi - vanilkový a ananasový puding. Já osobně patřím do tábora
ananasového, ale v rodině jsme zastoupení rovnoměrně. Čili střídáme.
Rada na závěr ;)
- Množství vody pro svaření jablek volte podle šťavnatosti jablek. Ten ½ l je
podle mě maximum.
- Cukr k vařeným jablíčkám dejte podle chuti, můžete i vynechat.
A tak jestli náš jablkový skoro-dort zkusíte, držím palce a
dejte vědět, jestli se Vám talířky vracejí prázdné a vylízané...
Dobrou chuť 😉