Masopustní koblížky
Masopust je za dveřmi. A ano, budou koblížky, mňam :)
Já dělala poctivé - zákaz vstupu celozrnné mouce a cukru pěkně podle chuti. Masopust totiž o tomhle je - dopřát si. Však by to mělo být na nějakou dobu naposledy, asi to znáte...
A věřte mi, že když jsem poctivě hnětla těsto, vydala jsem tolik kalorií, že si jeden nebo dva koblížky s čistým svědomím dám :D
Použila jsem tenhle recept, který mi vyšel na cca 15 koblížků (v průměru o něco menších, než se prodávají):
300g hladké mouky
150ml mléka
30g kvasnic
1 lžička cukru do kvasnic
3 žloutky
60g cukru
40g změklého másla
2 lžíce rumu
1 špetka soli
A klasicky - nasadit kvásek, mezitím utřít máslo s cukrem,
žloutky a rumem. Když je kvásek živý a vzešlý spojit s moukou, stejně jako
máslovou směs. A hníst. A hníst a ... hníst. Když už nemůžete a těsto je vláčné,
pocukrujte moukou a dejte kynout pod utěrku. Já nechala snad 1,5 hodiny.
Pak na pomoučeném vále splácnout, moc s ním nepracovat. Rozválet na ty 2
cm a vykrajovat skleničkou tvar. Naplnit, pokud chcete, nebo ne (já dělala něco
s náplní, něco jen tak) a nechte ještě cca 20 minut kynout.
A pak už smažit. Koblížky musí plavat, vrstva oleje asi 2 cm (já dala celý litr a myslím, že druhou várku v tom ještě udělám). Smažíme z obou stran, pozor na teplotu! Vyndáme na papírový ubrousek a pak už rovnou na talíř. A pozor, ať se při ochutnávání nespálíte jako já :D mňam.
Já přes rameno nakukovala sem, protože paní má moc dobré praktické tipy pro přípravu těsta (to se mi hodilo, protože kynuté dělám jednou za rok!) i pro smažení.
A moje postřehy?
- Pozor na příliš rozehřátý olej - několik prvních koblih bylo až moc spečených.
- Plnění se mi povedlo, dělala jsem jako klasické buchty. Pak je lepší házet do oleje nejdřív tou spojenou stranou. Rozjela se mi jen jedna.
- Ale i neplněné jsou výborné.
Za sebe říkám, jen do toho. Pokud jste koblížky doteď nezkusili, nebojte - ve skutečnosti to není složité.
A té radosti, když kyne těsto, příště rozhodně děláme s dětmi! :D
Tak dobrou chuť...