Tříkrálový koláč
Pečení Tříkrálového koláče má v Evropě dlouhou tradici. Typickou formu má koláč Francouzský, tradici má ale i ve Španělsku, Portugalsku, anebo anglicky mluvících zemích, kdy se mu říká King cake. Některé znaky mají podobné a z toho můžeme vyjít, když si vybíráme recept pro sebe. Třeba:
- Peklo se vždy v kruhovém tvaru, což symbolizuje korunu Tří králů.
- Zpravidla šlo o koláč plněný (většinou mandlovou nebo ořechovou náplní).
- Peklo se většinou z lineckého těsta.
- Dovnitř se zapékalo "štěstíčko".
Já osobně jsem vždy pro ta jednodušší řešení, takže klasické linecké těsto zvítězilo. Navíc jsme v Čechách a tady míváme dost jablíček ze zahrádek. Teď v zimě jsou už často vhodná jenom na pečení, protože jejich krása už pominula... a to jsou dvě mouchy jednou ranou, že... Jablka jsou tedy hlavní složkou v naší náplni.
Dovnitř můžete zapéct "štěstíčko". Třeba sladkou fazolku, minci nebo figurku. My jsme zapékali mandličku. A před krájením se může na koláč položit papírová koruna, abychom nezapomínali na to, že to není ledajaký koláč...
Líbí se mi krájet koláč ráno, společně celá rodina. Obvykle se traduje, že kdo má při krájení ve svém dílku "štěstíčko", bude mít nejvíc štěstí po celý rok. U nás to děláme tak, že kdo má kousek se "štěstíčkem", dostává korunu a je pro tento den "králem". A třeba může rozhodnout o tom, kam se pojede na výlet, nebo něco podobného.
A jak jsme tedy pekli?
Potřebuješ:
listové těsto (nejlépe domácí, pokud je málo času, poslouží i koupené, ale chce to 400g, aby ho bylo dost)
jablka (dala jsem jen 3, aby se těsto nepromáčelo velkou vrstvounáplně)
hrst vlašských ořechů (nebo slunečnicových semínek, rozinek, mandlí)
med
skořice
vejce na potření
... říkala jsem, že mám ráda "jednoduchosti" ;)
Postup:
Těsto rozděl a ze dvou třetin vyválej silnější plát, který dej do kruhové formy. Okraje nech vyšší, aby fungovaly jako "vana" pro jablečnou náplň. Zbytek ořízni.
Jablka nastrouhej, smíchej s nadrcenými ořechy a medem. Rozprostři na spodní plát těsta a posyp skořicí. (NEZAPOMEŇ TAM DÁT "ŠTESTÍČKO ! :D)
Vyválej zbytek těsta a překryj jím koláč. Okraje ořízni a pak vidličkou spoj se spodním těstem, tak koláč zavřeš. Nahoru udělej nožem otvory, které ozdobí a ještě díky nim koláč bude dýchat. Ze zbytků těsta můžeš udělat další ozdoby, které podpoří podobu koruny.
Před pečením jsem potřela spoje vajíčkem a pak před dopečením jsme potřela vajíčkem celý koláč.
Peč cca 40minut,, do lehkého zlatova na 160 st.C..
Dobrou chuť :)