Šťáva z květů bezových...

15.06.2022

Bezová sezóna vrcholí... My máme nasušeno, ochutnali jsme kosmatice a podařil se nám i sirup z čerstvých květů.
Děláte ho také? Pokud jste to ještě nezkusili, nabízím Vám jednoduchý recept, který jsme použily my s dcerou. Šťáva je výborná, voňavá a není přeslazená. Navíc její výroba není žádná raketová věda :D

A jak na to? Nejdřív to chce dostatek květů - my máme naštěstí bez přímo na zahradě, ale dříve jsme chodívali do lesa. Pozor na bezy u silnice nebo u polí, tam byste si s bezem přinesly i to, co nechcete... Pokud ale máme čerstvé zdravé květy můžeme se pustit do přípravy. Potřebujeme:

30 květů
2 litry vody
2 kg cukru
3 citróny
40 g kyseliny citronové

Převaříme vodu a po vychladnutí s ní zalejeme důkladně očištěné květy (odstraníme všechny broučky, zeleň a tlusté stonky). Přidáme šťávu z jednoho citronu, další citrony zbavíme slupky a nakrájené na plátky přidáme ke květům. Přidáme i kys.citronovou, kdo má rád sladkokyselý sirup (já ano 😊) dá celou dávku, jinak bych dala jen část. Takto necháme min 24 hodin stát v pokojové teplotě (já nechávám déle, cca 1,5 dne).

Připravíme si plátýnko (stačí vypraná utěrka), lahve na plnění a trychtýř. Směs přes plátýnko přelejeme do většího hrnce (pozor objem po vsypání cukru nabyde) a přidáme cukr. Zvolna zahříváme a občas promícháme s cílem rozpustit cukr. Ještě teplé plníme do lahví, které hned zavíráme. 

Uvedené množství mi dalo víc jak 3 litry sirupu. 

Dobrou chuť 😊