Svatomartinské rohlíčky
Sdílím osvědčený jednoduchý recept na Svatomartinské rohlíčky.
Pečeme je vždy dvakrát. Prostě proto, že jsou hned pryč...
Potřebuješ:
40dkg hladké mouky (dáváme směs běžné hl.m a jemné celozrnné
pšeničné)
1 Hera (dáváme Máslovou)
1 šlehačka (smetana na šlehání)
náplň, u nás jedou povidla švestková (na tuhle dávku padne skoro celý kelímek)
Postup:
Heru nech změknout, nakrájej ji do odvážené mouky a s postupným
přidáváním smetany ke šlehání zpracovávej (rukou) těsto. Když je vláčné, nech
ho 1-2 hodiny odpočinout v ledničce.
Pak rozděl těsto na 4 díly, jednotlivý díl vždy rozválej na
kruh a ten vždy rozděl na ¼ a ty pak na ½, vzniknou tedy 1/8 výseče (dobré učení pro děti, že? :D). Každý dílek naplň lžičkou povidel a zamotej od širší
strany. Konce malinko ohni. Povidla nemají tendenci vytékat, takže nijak moc nezavíráme.
Peč cca 20 minut, nebo do lehkého zlatava na 150-170 st.C..
Dobrou chuť :)