Svatomartinské rohlíčky

10.11.2022

Sdílím osvědčený jednoduchý recept na Svatomartinské rohlíčky.
Pečeme je vždy dvakrát. Prostě proto, že jsou hned pryč...  

Potřebuješ:

40dkg hladké mouky (dáváme směs běžné hl.m a jemné celozrnné pšeničné)
1 Hera (dáváme Máslovou)
1 šlehačka (smetana na šlehání)
náplň, u nás jedou povidla švestková (na tuhle dávku padne skoro celý kelímek)

Postup:

Heru nech změknout, nakrájej ji do odvážené mouky a s postupným přidáváním smetany ke šlehání zpracovávej (rukou) těsto. Když je vláčné, nech ho 1-2 hodiny odpočinout v ledničce.
Pak rozděl těsto na 4 díly, jednotlivý díl vždy rozválej na kruh a ten vždy rozděl na ¼ a ty pak na ½, vzniknou tedy 1/8 výseče (dobré učení pro děti, že? :D). Každý dílek naplň lžičkou povidel a zamotej od širší strany. Konce malinko ohni. Povidla nemají tendenci vytékat, takže nijak moc nezavíráme.
Peč cca 20 minut, nebo do lehkého zlatava na 150-170 st.C.. 

Dobrou chuť :)