Židovský moučník
Potřebujete recept na židovský moučník? Pokud máte děťátko na waldorfské škole, asi to přijde. U nás to nastalo ve 3.třídě, kdy děti průběžně procházely tématem Starého zákona.
Paní učitelka vyzvala rodiče, aby na narozeninové oslavy v tomto roce dávali dětem právě "židovské moučníky". A to byla tedy výzva! Naštěstí na tem internetu se najde skoro všechno, takže si každá maminka nějak poradila. A když bylo zle, děti přicházely s dobrými radami jak to "zachránit", třeba jako udělat klasické mufíny, kterým dáme židovské jméno :D
Když přišla řada na mě, hledala jsem nějakou jednoduchou možnost, jako vždy… Medovník, flódni, challach, židovský chlebíček,… no nakonec jsem se rozhodla pro "hamanovy uši". Mňam, chutnají jak cukrovíčko! Za mě nejchutnější a nejjednodušší varianta, třeba s domácí meruňkovou marmeládou jako my.
HAMANOVY UŠI
300g hladká mouka
200g másla
100g cukr moučka
2 žloutky
+ náplň (marmeláda/povidla/mák/tvaroh)
Utřeme cukr a žloutky a přidáme změklé máslo.
Vmícháme postupně mouku a
uděláme hladké těsto. Je hodně mastné, takže ho před dalším postupem dáme do
ledničky zchladnout, cca 30 minut.
Pak rozválíme a vykrajujeme kolečka (dělala
jsem sklenicí).
Plníme a spojíme do tvaru trojuhelníku (který má údajně
připomínat tvar ucha…:D). Při tvarování pozor, hodně to přimáčkněte. Je to
mastné těsto, které se jinak bude při pečení rozjíždět (na chuti mu neubere,
ale ucho už v tom nenajdete ani s přimhouřenýma očima :D:D).
Pečeme v předehřáté
troubě cca 15 min na 160st. C., nebo do zezlátnutí.
Po vytažení můžete lehce
pocukrovat.
Jedna dávka nám dala cca 30 kousků.